Kasvun johtaminen on onnistuvaa liiketoiminnan kehittämistä, mikä vaatii määrätietoista otetta ja selkeää visiota siitä, minne yritys on matkalla. Menestyvän kasvuyrityksen takana on aina taitava johtaja, joka ymmärtää strategian, ihmisten ja prosessien merkityksen.
Onnistunut kasvun johtaminen perustuu muutamiin keskeisiin periaatteisiin, joita taitava johtaja osaa soveltaa omaan liiketoimintaansa. Ensimmäinen on systemaattisuus – kasvua ei saavuteta sattumalta, vaan se vaatii järjestelmällistä työskentelyä ja selkeää suunnitelmaa.
Kasvun johtaminen on kokonaisvaltaista liiketoiminnan ohjausta, jossa tavoitteena on yrityksen hallittu eteneminen kohti suurempia tavoitteita. Se ei ole pelkästään numeroita ja diagrammeja, vaan konkreettisia päätöksiä ja toimenpiteitä, jotka vaativat niin analyyttistä kykyä kuin ihmisten johtamistaitoja.
Kyse on tasapainoilusta erilaisten kasvun osa-alueiden välillä:
- talouden,
- henkilöstön,
- markkinoinnin
- sekä operatiivisen toiminnan.
Käytännön tasolla kasvun johtaminen tarkoittaa strategian määrittelyä ja sen systemaattista toteuttamista. Tähän kuuluvat selkeiden tavoitteiden asettaminen, niiden mittaaminen sekä jatkuva toimenpiteiden arviointi.
“Kasvavan yrityksen omistaja joutuu tekemään lukuisia päätöksiä. Päätökset koskevat liiketoimintaa, mutta myös omistamista ja omistamiselle asetettuja tavoitteita. Omistukseen liittyvien tavoitteiden tietoinen pohdinta on harvinaisempaa”, tutkijatohtori Tuuli Ikäheimonen sanoo.
+ Miten itsereflektio auttaa omistajaa navigoimaan yrityksen kasvussa?
Kasvun johtamisen työkalupakki
Toinen kasvun johtamisen periaate on asiakaskeskeisyys – kasvu lähtee aina asiakkaiden tarpeiden syvällisestä ymmärtämisestä.
Menestyksekkään kasvun taustalla on kattava työkalupakki, jonka avulla yrityksen potentiaalin saa täyteen kukoistukseensa. Kasvustrategian laatiminen ja päivittäminen on ensimmäinen kriittinen vaihe. Strategia määrittelee, millä markkinoilla yritys toimii, mitä kilpailuetuja se hyödyntää ja miten kasvua tavoitellaan – onko kyseessä orgaaninen kasvu vai kenties yritysostot.
Liiketoimintamallin jatkuva kehittäminen on toinen merkittävä työkalu. Tähän liittyy kyky tunnistaa, milloin nykyinen malli ei enää palvele kasvutavoitteita. Esimerkiksi monet palveluyrityksistä siirtyvät kasvun myötä kohti skaalautuvampia malleja, kuten SaaS-ratkaisuja.
Data-analytiikka on modernin kasvujohtajan välttämätön apuväline. Asiakasdatan, markkinatrendien ja sisäisten prosessien analysointi auttaa tekemään tietoon perustuvia päätöksiä. Myös suorituskyvyn mittarit, kuten asiakashankinnan kustannukset, konversioasteet ja asiakaspito, ohjaavat kasvutoimenpiteitä oikeaan suuntaan.
Kasvun seurantajärjestelmät varmistavat, että kehitys etenee haluttuun tahtiin. Säännölliset tilannekatsaukset ja selkeät mittarit auttavat reagoimaan nopeasti, jos kasvu ei etene odotetusti.
Kasvun johtaminen vaatii joustavuutta ja riskienhallintataitoja
Kolmas periaate on joustavuus – kyky muuttaa yrityksen suuntaa tarvittaessa on kriittistä, samoin kuin mukautuminen eri liiketoimintaympäristöissä. Esimerkiksi startup-yrityksessä kasvu voi tarkoittaa markkinaosuuden aggressiivista kasvattamista, kun taas vakiintuneessa pk-yrityksessä painopiste voi olla kannattavuuden varmistamisessa kasvun ohella.
“Uudistumisen onnistuminen on pitkälti johdon vastuulla. Johto ei vain ohjaa prosessia, vaan sen on myös omalla esimerkillään osoitettava sitoutumista muutokseen. Tämä edellyttää kykyä ottaa riskejä ja tarvittaessa luopua vanhoista toimintatavoista.”
+ Mitä strateginen uudistuminen vaatii?
Suunnanmuutosta tarvitaan tarvitaan mahdollisissa riskitilanteissa. Yleisimpiä kasvuyritysten kohtaamia riskejä ovat kassavirtaongelmat, avainhenkilöiden menetykset, skaalautuvuushaasteet ja markkinamuutokset. Kasvuyritykset toimivat usein kapealla marginaalilla, jolloin pienetkin vastoinkäymiset voivat aiheuttaa merkittäviä haasteita.
Siksi yrityksen on tärkeä tunnistaa ja analysoida mahdolliset riskit ja laatia toimenpidesuunnitelma riskienhallinnan tueksi.

Kun työntekijät ymmärtävät, mihin suuntaan yritys on menossa ja mikä heidän roolinsa on tässä matkassa, sitoutuminen kasvutavoitteisiin vahvistuu.
Henkilöstön rooli kasvussa
Hallitun kasvun periaatteisiin kuuluu tasapainoilu kasvuhalujen ja vakauden välillä. Liian nopea kasvu voi johtaa toiminnan laadukkuuden heikkenemiseen tai prosessien pettämiseen. Siksi kasvua tulisi johtaa vaiheittain, varmistamalla että organisaation tärkein voimavara, eli osaava ja motivoitunut henkilöstö, pysyy mukana kehityksessä.
“Onnistunut johtaminen vaatii kykyä nähdä ne syklit, jotka liittyvät yrityksen kasvuun ja kehitykseen sekä yksilöiden elämäntilanteisiin. Siksi työkyvyn ylläpitäminen edellyttää jatkuvaa dialogia työntekijöiden kanssa, jotta heidän tarpeensa ja odotuksensa otetaan huomioon”, Jyri Juusti toteaa.
Henkilöstön valmentaminen kasvun haasteisiin tarkoittaa jatkuvaa osaamisen kehittämistä ja muutosvalmiuden ylläpitoa. Kun yritys kasvaa, prosessit ja vastuualueet muuttuvat, ja työntekijöiden on kyettävä sopeutumaan nopeasti. Esimerkkejä valmentamisesta ovat sisäiset koulutusohjelmat ja ulkopuoliset sparraukset.
Motivoinnissa avainasemassa on yhteisen kasvutarinan rakentaminen, jonka viestinviejä on kasvun johtaja. Kun työntekijät ymmärtävät, mihin suuntaan yritys on menossa ja mikä heidän roolinsa on tässä matkassa, sitoutuminen kasvutavoitteisiin vahvistuu.
+ How does a company’s team affect its ability to secure financing?
Palaa etusivulle