Miten itsereflektio auttaa omistajaa navigoimaan yrityksen kasvussa?

22.10.2024

Itsereflektio auttaa omistajaa ymmärtämään omia tavoitteitaan, riskejä ja rooliaan yrityksessä. Se tukee omistajaa tekemään parempia päätöksiä kasvupolun eri vaiheissa, kuten kasvutavoitteiden asettamisessa ja oman osaamisen kehittämisessä. Itsereflektio on keskeinen osa omistajaosaamista kasvuyrityksessä.

Kasvavan yrityksen omistaja joutuu tekemään lukuisia päätöksiä. Päätökset koskevat liiketoimintaa, mutta myös omistamista ja omistamiselle asetettuja tavoitteita. Omistukseen liittyvien tavoitteiden tietoinen pohdinta on harvinaisempaa. Kasvutavoitteilla ja niiden toteuttamisella on kuitenkin lähes aina vaikutusta esimerkiksi yrityksen omistuspohjaan ja omistajan rooliin yrityksessä ja kääntäen, omistajalla on valtaisa merkitys yrityksen kasvumahdollisuuksille. Kasvava yritys kysyykin omistajaltaan liiketoimintaosaamisen lisäksi myös omistajaosaamista.

Omistajaosaamisen voidaan katsoa koskevan tietoja, taitoja ja kokemusta, jotka liittyvät päätöksiin mitä yrittäjä omistaa, milloin hän omistaa ja miten hän omistaa. Tärkeä, mutta vähän huomioitu osa-alue omistajaosaamisessa on yrittäjä-omistajan kyky ja halu itsereflektioon.

 

”Tärkeä osa-alue omistajaosaamisessa on kyky ja halu itsereflektioon.

 

Itsereflektio voidaan määritellä yksilön arvioksi omista ajatuksista, tunteista ja käyttäytymisestä (Grant, A. M., Franklin, J., & Langford, P., 2002). Itsereflektio on tutkimuksissa havaittu merkitykselliseksi erityisesti, kun tehdään päätöksiä monimutkaisessa ja muuttuvassa toimintaympäristössä.

Kasvuhakuisessa ja kasvavassa yrityksessä omistajan itsereflektio on tärkeää sekä kasvupäätöstä tehtäessä että kasvua toteutettaessa. Kasvupäätöstä tehtäessä itsereflektio keskittyy ensisijaisesti vision ja tahtotilan luomiseen ja omien mahdollisuuksien ja rajojen tunnistamiseen. Kasvupäätöstä toteutettaessa yrittäjän itsereflektion painopiste on tietoihin ja taitoihin sekä haluttuun rooliin liittyvissä pohdinnoissa. Alla on esimerkkejä teemoista, joita kasvuyrityksen omistajan olisi hyvä pohtia.

 

Millaista yritystä haluan omistaa? Miten haluan omistaa? Millaisella aikajänteellä?

 

Kasvupäätös vaatii omistajalta yleensä aina investointeja, joko lykättyjen tulojen tai suorien pääomasijoitusten muodossa. Kasvava yritys myös muuttaa muotoaan ja jossain vaiheessa on todennäköistä, että yrittäjän odotukset yritystä kohtaan muuttuvat liiketoiminnan kasvun sijasta koskemaan omistaja-arvon kasvua. Samalla yrittäjän rooli muuttuu yrityksen kasvaessa yrittäjästä omistajaksi. Yrittäjän onkin hyvä pohtia jo kasvupäätöstä tehtäessä millaista yritystä hän haluaa jatkossa omistaa, miten hän haluaa sitä omistaa ja millaisena hän näkee omistuksen aikajänteen.

 

Itsereflektion tehtävä on auttaa omistajaa ymmärtämään omaa rooliaan yrityksen menestyksessä ja tekemään valintoja, jotka tukevat yrityksen jatkuvaa kasvua ja kehitystä.

 

Millaista kasvua tavoittelen? Millaisia riskejä olen valmis ottamaan?

 

Kasvu tarkoittaa lähes aina riskitason nostamista. Riski koskee sekä liiketoimintaa että siihen sijoitettua pääomaa. Liiketoiminta on osin arvaamatonta, mutta tietoinen riskitason pohdinta etenkin yritystä kasvattaessa auttaa tekemään valintoja esimerkiksi kasvun tapojen välillä (maltillinen kasvu tai aggressiivisempi kasvu esimerkiksi yrityskaupoin).

Oman siedetyn riskitason tunnistaminen voi myös lisätä hallinnan tunnetta niissä tilanteissa, kun liikutaan riskitason ylärajoilla. Viimekädessä se, että tiedostaa oman riskinsietokykynsä rajat ja toimii niiden mukaan, voi auttaa yrittäjää nukkumaan yönsä paremmin.

Riskin lisäksi yrittäjän on tärkeää tunnistaa oman kunnianhimonsa rajat ja omat käyttäytymismallit näihin liittyen. Riittääkö minulla kunnianhimoa viedä yritystä eteenpäin tiukkojen tilanteiden tullen? Miten pitkälle haluan mennä? Ja toisaalta, olenko niin kunnianhimoinen, että olen valmis ottamaan kohtuuttomiakin riskejä voittaakseni?

Kun yrittäjä on muodostanut itselleen selkeän kuvan ei vain yrityksen vaan myös omistuksen tavoitteista, tahtotilan voi viestiä edelleen. Kyky esittää selkeä visio ja tahtotila on edellytys paitsi rahoituksen saamiselle, myös toimivan, yrityksen kasvua tukevan hallituksen ja/tai advisory boardin hyödyntämiselle.

 

”Kun yrittäjä on muodostanut selkeän kuvan tavoitteista, ne voi viestiä edelleen.

 

 

Tukeeko osaamiseni kasvua? Kuinka hankin täydentäviä tietoja ja taitoja? Minkä roolin haluan yrityksessä ottaa?

 

Useimmat yrittäjät perustavat yrityksen oman erityisosaamisensa varaan eli lähtevät tekemään sitä, missä heillä on eniten osaamista ja josta he ovat kiinnostuneita. Kasvun myötä yrittäjä kohtaa usein tilanteen, että hän onkin siirtynyt operatiivisesta työstä hallinnolliseen rooliin kasvavan yrityksen toimitusjohtajaksi, eikä aikaa jää enää alkuperäiselle kiinnostuksen kohteelle.

Uusi rooli voi aiheuttaa ristisriitaisia tunteita. Oma osaaminen kasvavan organisaation johtajana voi tuntua puutteelliselta, henkilöstöhallinto haastavalta jne. Yhtä hyvin voi olla niin, että yrittäjä kokee olevansa juuri siinä, missä pitääkin luotsatessaan kasvavaa organisaatiota. On kuitenkin hyvä pohtia, mahdollisuuksien mukaan jo etukäteen, missä roolissa haluan yrityksessäni toimia? Tukeeko osaamiseni jotain roolia paremmin kuin toista? Nautinko työstäni valitussa roolissa? Tarvitsenko lisää osaamista tai ehkä täydentävää resurssia kompensoimaan itselläni tai organisaatiossa olevaa osaamisvajetta? Asioiden tiedostamisen ja tunnistamisen kautta on mahdollisuus laatia suunnitelma myös näiden asioiden kehittämiselle.

 

Palaa etusivulle
Tuuli Ikäheimonen, tutkijatohtori, LUT School of Engineering Sciences

Tarvitsetko apua tähän teemaan liittyen?

Voit olla yhteydessä seuraaviin asiantuntijoihin. He käyvät kanssasi ensikeskustelun aiheesta, ja ohjaavat tarvittaessa eteenpäin. Mahdolliset maksulliset toimeksiannot sovitaan erikseen.

Tuuli Ikäheimonen
LUT School of Engineering Sciences
+358 40 765 5699
tuuli.ikaheimonen@lut.fi
strategia ja johtaminen
Henna Kautto
Yritystehdas
+358 50 572 1121
henna@yritystehdas.fi
hyvinvointi ja suorituskyky / johtaminen ja strategia / osaaminen ja tiimi
Merja "Merkku" Rahkola
hallitusammattilainen
+358 40 072 7959
johtaminen ja strategia / kansainvälistyminen / osaaminen ja tiimi