Mitä rahoitusinstrumenttia kannattaa harkita?

05.10.2023

Nordean Startup & Growth -yksikön johtaja Vesa Riihimäki ja Innovestorin toimitusjohtaja Tommi Äijälä vastaavat kysymykseen, mitä jokaisen kasvuun pyrkivän yrittäjän pitää tietää kasvurahoituksesta.

 

TEE NÄIN:

  • Tunnista eri vaihtoehdot ja keneltä haluat rahoitusta
  • Valitse sijoittaja, joka antaa myös muuta taloudellista tukea
  • Älä hätiköi.

 

1. Tunnista eri rahoitusvaihtoehdot

Oman pääomanehtoinen rahoitus, vieraan pääomanehtoiset rahoitukset sekä julkiset rahoitusinstrumentit ja rahoituslähteet sopivat eri kasvuvaiheessa oleville yrityksille. Kasvuvaiheesta ja yrityksestä riippuen myös pankin myöntämä kasvulaina voi olla sopiva vaihtoehto.

2. Mieti keneltä haluat rahoitusta

Yrityksen pitää tuntea perusasiat rahoituslähteistä yksityiskohtia myöten tehdäkseen päätöksen rahoittajasta. Julkisen puolen rahoittajia miettiessä esimerkiksi Business Finlandin toiminta on syytä tuntea läpikotaisin.

3. Valitse sijoittaja, josta on myös mentoriksi

Kumppani, joka on vuosia tai vuosikymmeniä tehnyt töitä ainoastaan voimakkaan kasvun yritysten kanssa, osaa auttaa myös yrityksen bisneksessä. Normaaleilta rahoittajilta et sitä saa, koska he eivät tunne arjen haasteita.

4. Valitse kumppani tai kokonaisuus tulevaisuutta ajatellen

Mieti yli ajan sitä, että minkälaista rahoitusta haluat. Älä ota vääränlaisella rakenteella olevaa vierasta- tai omaa pääomaa, sillä pahimmassa tapauksessa seuraavan kierroksen rahoittajat eivät pidä siitä ja jättävät mahdollisuuden kokonaan käyttämättä.

Alkuperäinen juttu on julkaistu 23.5.2019.

 

Vesa Riihimäki on Nordea Startup & Growth -kasvuyrityspankin johtaja.