Miten valitsen sijoittajan?

02.05.2024

Oikean sijoittajan valinta yritykselle on merkittävä päätös, joka vaikuttaa pitkäaikaisesti yrityksen menestykseen ja liiketoiminnan suuntaan. Mintti Siivous Oy:n Emilia Nordquist korostaa henkilökemian merkitystä päätöksessä.

Kaikki alkaa arvoista, tiivistää Mintti Siivous Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Emilia Nordquist. Kuinka hyvin sijoittajan arvot ja näkemykset sopivat yhteen omiesi kanssa?

– Pysy uskollisena omille arvoille ja omalle “gut feelingille”. Jos teille tulee semmoinen olo, että nyt ei mätsää, niin älkää ottako sitä rahaa vastaan. Sijoittajat voivat kieltäytyä, mutta tekin voitte, Nordquist neuvoo.

Nordquist peilaa arvojen kohtaamista Mintti Siivouksen kautta. Yrityksen ykkösarvo ovat ihmiset ja työyhteisön sekä työhyvinvoinnin rakentaminen. Yhteistyö sijoittajan, joka ei arvosta työyhteisöä ja ihmisten hyvinvointia, ei ole vaihtoehto.

– Jos työskentelet vastoin omia arvojasi sijoittajien, yhteistyökumppaneiden tai kollegoiden kanssa, se käy jossain vaiheessa mahdottomaksi. Sijoittajat ovat käytännössä työkavereita pitkällä tähtäimellä, joten on tärkeää, että arvot ovat yhteiset.

Kärjistäen yrityksen sielun myyminen kolahtaa omaan nilkkaan viimeistään vaikeina aikoina. Sijoittaja voi esimerkiksi haluta viedä yritystä päinvastaiseen suuntaan verraten yrittäjän ja yrityksen tahtotilaan. Ikävien keskustelujen ja johtamisen haasteiden takia yrittäjällä ja sijoittajalla pitää olla yhteiseen arvopohjaan perustuva näkemys siitä, mihin ja millä aikavälillä firma on menossa. 

 

Emilia Nordquist kannustaa yrityksiä miettimään, millaista rahaa yritys tarvitsee ja on valmis ottamaan: sijoittajarahaa, pankkilainaa tai -rahaa, erilaisia yhteiskunnan tukia – tai kaikkia kasvun eri vaiheissa?

 

Rahaa vai jotain enemmän? 

 

Miksi sijoittajaa haetaan? Osaamisen, verkostojen vai rahan takia? Tai ehkä kaikkien edellä mainittujen? Muodosta kriteerit yrityksen tarpeille. Listauksen jälkeen oikeiden sijoittajien tunnistaminen on helpompaa ja osaat kommunikoida tarpeesi sijoittajalle.

– On tärkeää huomioida, että jotkut sijoittajat haluavat sijoittaa pelkästään rahaa, kun taas toiset haluavat osallistua yrityksen toimintaan esimerkiksi neuvonantajan tai hallituksen jäsenen roolissa. Nykyään kun sijoitusmarkkinat voivat olla tiukat, saatat joutua hyväksymään rahaa pelkästään sijoittajalta, Nordquist sanoo.

Nordquist kannustaa yrityksiä miettimään, millaista rahaa yritys tarvitsee ja on valmis ottamaan: sijoittajarahaa, pankkilainaa tai -rahaa, erilaisia yhteiskunnan tukia – tai kaikkia kasvun eri vaiheissa?

Yrittäjän on myös hyvä harkita tulorahoituksen mahdollisuutta, jotta omistus säilyy itsellä. Mikä on se summa, joka otetaan sisään ilman, että annetaan omasta yrityksestä liikaa heti kättelyssä?

Ennakoimalla miten sijoittaminen vaikuttaa omistusosuuteen tulevaisuudessa vältetään tilanteet, joissa yrittäjä menettää kontrollin yrityksestä. 

 

Verkostoidu kummien ja kaimojen kanssa

 

Sijoittajan löytäminen käy työstä, sillä kukaan ei hae sinua kotoa, sanoo Nordquist. Hänelle sijoittajan etsiminen alkoi nollasta. 

– Itse olen nuori yrittäjä, joten ei minulla ollut mitään verkostoja. Ne pitää kaivaa esiin, ja nähdä vaivaa, että pääsee keskusteluihin mukaan. Kyllä se on raakaa työtä, jossa pitää olla ripaus tuuria mukana – kuten kaikessa yrittämisessä.

Nordquist uumoilee, että suomalaiset ovat aavistuksen laiskoja verkostoitujia. Yrittäjälle tilanne, jossa yritys hakee sijoittajaa, on paikka opetella verkostoitumaan.  

– Kun sinulla on suunnitelma, käy sen jälkeen puhelin läpi ja lähetä joka ikiseen numeroon tekstiviesti tai sähköposti, ja hakeudu erilaisiin ohjelmiin. Into kantaa tosi pitkälle, älä pelkää näyttää sitä. Valjasta some ja älä pidä kynttilää vakan alla. Varaudu siihen, että sijoittajan löytyminen kestää. Mutta älä lannistu, verkostot rakentuvat kyllä.

 

Palaa etusivulle

Haastattelussa

Emilia Nordquist on Mintti Siivous Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja.

Tarvitsetko apua tähän teemaan liittyen?

Voit olla yhteydessä seuraaviin asiantuntijoihin. He käyvät kanssasi ensikeskustelun aiheesta, ja ohjaavat tarvittaessa eteenpäin.

Emilia Nordquist
Mintti Siivous
044 030 0185
hello@minttisiivous.fi
Mikko Pitkänen
Propellerhat Management Oy
+358 5 008 74480
info@propellerhat.co
Talous ja kasvun rahoitus, Kansainvälistyminen, Myynti ja markkinointi