Miten pääsen bisnesenkelin puheille?

13.10.2023

Bisnesenkeli Jaakko Salminen sanoo, että bisnesenkelin eli enkelisijoittajan vakuuttaa hyvä pitch, joka välittää selkeästi tärkeimmät tiedot yrityksestä.

Bisnesenkelit ovat kiinnostuneita yrityksistä, jotka ovat päässeet pelkästä hyvästä ideasta askeleen eteenpäin. Hyvä startti bisnesenkelin puheille pääsemiseksi on FiBAN ry:n hankerekisteri. Siihen voi kuka tahansa lähettää yrityksensä hakemuksen. Hakemukset käsitellään järjestelmällisesti ja parhaat yrittäjät pääsevät esittelemään itsensä pitchaus-tilaisuuksissa valitulle bisnesenkelijoukolle.

Pitchaus-tilaisuuksiin tarvitset yrityksesi lyhyen esittelyn eli pitchin. Hyvä pitch välittää selkeästi tärkeimmät tiedot yrityksestäsi. Vastauksista näihin kysymyksiin kaikki enkelit ovat kiinnostuneita:

  • Mikä on ainutlaatuinen innovaatiosi?
  • Mihin tarpeeseen tai ongelmaan innovaatio on ratkaisu?
  • Miksi ja millä tavalla asiakkaat maksaisivat siitä?
  • Miksi ratkaisusi on parempi kuin vaihtoehdot?

Näiden lisäksi kiinnostavia asioita ovat muun muassa:

  • tiimin kokemus
  • markkinat
  • go-to-market –malli
  • haettavan rahoituksen määrä ja käyttötarkoitus

Ensimmäinen kriteeri on kuitenkin yllä kuvattu innovaation arvo ja liiketoimintamahdollisuudet.

 

Hyvä pitch ja innovaatio avaavat oven tapaamisille

 

– Kun olet onnistunut pitchilläsi herättämään bisnesenkelin mielenkiinnon ja olet sopinut hänen kanssaan tapaamisen, ei vielä kannata juhlia. Useimmat enkelit ovat jatkuvasti kiinnostuneita katsomaan uusia mielenkiintoisen tuntuisia hankkeita, ja tapaamisen sopiminen ei yleensä ole korkean kynnyksen takana. Siksi sinun kannattaa valmistautua tapaamiseen molemminpuolinen tehokkuus mielessä, bisnesenkeli Jaakko Salminen sanoo.

Kun pääset tapaamiseen, ota käyttöön kattavampi versio yrityksesi pitchistä: kata kuvaukset tiimistäsi, rahoitustarpeestasi, markkinoista ja go-to-market-strategiastasi. Pidä kuitenkin esitys tiiviinä ja ole valmis vastaamaan kysymyksiin, keskustelu on aina tärkeämpää kuin pelkkä esittely. Voit myös suoraan kysyä enkeliltä palautetta, sillä se voi tuoda arvokasta oppia liikeideastasi ja esityksestäsi.

– On myös hyvä selvittää, onko enkeli aidosti kiinnostunut jatkokeskusteluista. Muita, että sijoitukseen johtavat keskustelut ovat harvinaisia, koska enkelit käyvät vuosittain läpi suuren määrän sijoituskohteita. Onneksi enkeliverkostot ovat tiiviitä, joten yksi enkeli voi suositella sinua toiselle.

 

Palaa etusivulle
Jaakko Salminen on Grannenfelt Finance Oy:n osakas, enkelisijoittaja ja neuvonantaja.