Rahoituskierroksella menestymisen takana on pitkäjänteinen pohjatyö ja asiantuntijoiden tuki. Yritysjuristin Thomas Kankaanpään vinkkien avulla maksimoit yrityksesi mahdollisuudet rahoituksen saamiseen.
1. Tee pohjatyö huolellisesti
Yleensä ennen rahoituskierrosta yritys suorittaa sisäisen tarkastuksen, eli niin sanotun due diligence -prosessin. Prosessissa juristi ja kaupallinen konsultti arvioivat yrityksen sopimusjuridiikkaa ja taloutta. Samalla luodaan sijoittajamateriaali, joka toimitetaan potentiaalisille sijoittajille ja sisältää rahoitukseen liittyvät ehdot ja perusteet.
Parhaimmillaan yritys ottaa yhteyttä asiantuntijoihin vuotta tai jopa kahta ennen rahoituskierroksen aloittamista.
2. Viilaa perusasiat kuntoon
Rahoittajat vaativat yrityksen asianmukaisen tilanteen selvittämistä ennen sijoituspäätöstä. Tärkeitä näkökohtia ovat johdon kyky johtaa muutosta ja kasvua, sekä valmius hyväksyä uusia sijoittajia. Lisäksi sijoittajat tarkastelevat talouden terveyttä, riskien hallintaa ja liiketoiminnan skaalautuvuutta.
Kesken jääneet projektit ja myöhästyneet laskut voivat vähentää mahdollisuuksia saada rahoitusta.
3. Käytä apuna osaavia asiantuntijoita
Osaavat ammattilaiset takaavat, että yrityksen rahoituskierros on juridisesti ja kaupallisesti pätevä. He auttavat laatimaan sijoitusprospektit, määrittelemään sijoituksen ehdot sekä valitsemaan sopivan rahoitusmallin liiketoiminnan tarpeisiin ja kasvuvaiheeseen.
– Suosittelen varmistamaan, että lakitoimistolla on vankka kokemus rahoituskierroksista ja yrityksen juridisista käytännöistä. Panostaminen osaaviin asiantuntijoihin voi säästää huomattavasti enemmän rahoituksessa kuin juristin palkkiossa säästetty summa, Yritysjuristin osakas ja yhtiöoikeuteen erikoistunut lakimies Thomas Kankaanpää sanoo.
4. Älä lähetä hakemusta kaikkialle
Älä lähetä rahoitushakemusta kaikille mahdollisille rahoittajille, sillä se voi antaa vaikutelman epätoivoisesta rahoituksen etsinnästä ilman selkeää suunnitelmaa. Tällainen toiminta ei houkuttele potentiaalisia sijoittajia.
Yrityksen johdon tulisi itse tunnistaa ne liiketoiminta-alueet, joita he haluavat kehittää, ja laatia lista potentiaalisista sijoittajista, jotka ovat kiinnostuneita näistä liiketoiminta-alueista. Ulkopuolinen asiantuntija voi auttaa tässä prosessissa.
5. Laadi visio tulevaisuudesta
Yrityksen johdon ja omistajien tulisi keskustella siitä, miten rahoituskierros vaikuttaa liiketoiminnan tulevaisuuteen. On tärkeää arvioida, miten kierros voi vaikuttaa esimerkiksi johdon sopimuksiin tai omistusosuuksiin.
– Sijoittaja voi pyytää hallituspaikkaa tai äänivaltaisia osakkeita, joten on harkittava, halutaanko sitouttaa nykyinen johto sijoituksen jälkeen. Organisatorisia muutoksia saattaa myös tapahtua rahoituksen myötä, Kankaanpää sanoo.
On todennäköistä, että yritys osallistuu myös tuleviin rahoituskierroksiin.
Ensimmäisen kierroksen aikana on tärkeää optimoida rahoitusrakenne ja ehdot, mutta on myös huomioitava, ettei ulkopuolinen rahoitus estä tulevaisuuden kasvua.