Miten haen rahoitusta pankista?

13.10.2023

Ennen kuin kasvuyritys harkitsee ulkopuolista rahoitusta, on yrityksen perustan oltava vankka, sanoo Nordean Kristiina Launikari.

 

TEE NÄIN:

  • Viilaa yrityksen liiketoimintasuunnitelma ja budjetti kuntoon.
  • Ota yhteyttä pankkiin ja sparraile rahoitusvaihtoehtoja asiantuntijan kanssa.
  • Kuuntele asiantuntijan vinkkejä, mikä ratkaisu sinun yrityksellesi toimii parhaiten.
  • Sitoudu yritystoimintaasi ja pidä yrityksesi pääoma plussalla.
  • Nauti rahoituksen tuomasta turvasta ja kasvata yrityksesi liiketoimintaa kestävästi.
  • Yrityksesi kasvaessa pohdi, tuleeko jokin muu rahoitusratkaisu ajankohtaiseksi.

 

Yritystoiminnan ydin kiteytyy vakuuttavaan ja perusteltuun liiketoimintasuunnitelmaan. Liiketoimintasuunnitelman tulee kattaa erityisesti yrityksen kulurakenne mahdollisimman tarkasti. Mihin yritys todella tarvitsee rahoitusta? Millaisen kasvun se tavoittelee?

Pankit ja rahoittajat tarvitsevat yritykseltä kattavan liiketoimintasuunnitelman ja budjetin. Siksi yrittäjän pitää tietää, mitä, missä ja miten hän liiketoimintaansa toteuttaa, ketkä ovat hänen asiakkaansa, yhteistyökumppaninsa ja kilpailijansa sekä millaiset markkinat alalla vallitsevat, Launikari tiivistää.

Kun keskustelu erilaisista rahoitusvaihtoehdoista pankin kanssa on ajankohtainen, yrittäjä voi:

  • ottaa yhteyttä suoraan pankkivirkailijaansa, jos hänellä on sellainen,
  • soittaa pankin yritysasiakaspalveluun
  • täyttää rahoitushakemuksen verkossa.

Sen jälkeen pankin asiantuntija ja yrittäjä yhdessä miettivät, mikä rahoitusratkaisu palvelee kasvuyritystä parhaiten.

Asiantuntijat tarjoavat ennen muuta asiantuntemusta ja sparrailuapua, jotta yrittäjä ei jää rahoituskysymystensä kanssa yksin. Yrittäjällä ei siis tarvitse olla ennakkoon rahoitusalan osaamista.

Parhaimmillaan yrittäjä saa keskusteluista irti paljon enemmän kuin on osannut toivoakaan ja rahoitushaasteet ratkeavat ilman päätymistä eri rahoitusmallien ”viidakkoon”. 

Toisinaan kasvuyritys kaipaa rahoitusta käyttöpääomaan, jos se valmistaa vaikkapa raaka-aineista valmistuotteita. Toisinaan rahaa kuluu laiteinvestointeihin tai liiketilaan. Myös tililimitti voi olla oiva vaihtoehto, jos yritystoiminnassa on suuria kausivaihteluita. Ei pidä myöskään unohtaa perinteistä pankkilainaa, leasing-ratkaisuja ja myynnin rahoitusta, Launikari lisää.

Hän muistuttaa myös, että aloitteleva yritys voi saada esimerkiksi Nordean kautta riskinjakajaksi myös Finnveran. Tämä voi olla ratkaiseva apu niin yrittäjälle kuin rahoitusta tarjoavalle pankillekin

Alkuperäinen juttu on julkaistu 18.11.2021.

Kristiina Launikari on Nordean Kaakkois-Suomen yrittäjän pankin yksikönjohtaja.