VTT tukee pk-yrityksiä rakentamalla Business Finland -rahoitteisia yhteishankkeita, joissa arvoketjun eri toimijat yhdistävät voimansa. Yhteishankkeet tarjoavat yrityksille pääsyn VTT:n hankkeissa toteuttaman julkisen tutkimuksen tuottamaan, kasvua ja liiketoimintaa hyödyttävään tietoon sekä luovat edellytyksiä yhteistyölle myös muiden yritysten kanssa.
VTT on tehnyt mittavia investointeja rakentaakseen yrityksiä palvelevan tutkimusinfrastruktuurin, joka kattaa useiden alojen edistyneet laboratoriot, testauslaitteistot, pilotointiyksiköt ja simulaatioympäristöt, jotka mahdollistavat teknologioiden ja innovaatioiden kehittämisen, testaamisen ja kaupallistamisen.
Yrityksillä on yhteishankkeissa mahdollisuus hyödyntää tätä arvokasta infrastruktuuria ilman suuria, omia investointeja.
Ulkopuolelta saatu osaaminen kirittää yrityksen kasvua
Teollisuusalan yrityksille yhteistyö VTT:n kaltaisen kumppanin kanssa on arvokasta. Valkeakoskelaisen, airlaid-nonwovenkoneita valmistavan Anpapin varatoimitusjohtaja Marko Mäntylä kokee VTT-johtoiset tutkimushankkeet hyödyllisinä erityisesti niiden sisältämän korkeatasoisen asiantuntijuuden ja tutkimusympäristön näkökulmasta. Mäntylä kokee, että hankkeissa vallitsee aito kiinnostus ja tahtotila pyrkiä kestävän kehityksen mukaiseen ongelmanratkaisuun sekä uusiin innovaatioihin.
Mäntylä kertoo, että yhteishankkeet ovat tukeneet ja haastaneetkin Anpapin omaa kehitystyötä. Lisäksi hankkeiden mahdollistamaa monialaista verkostoitumista eri alojen huippuosaajien kanssa sekä yhteistyömahdollisuudet ovat parhaimmillaan hyödyllisiä sekä heille että Anpapin kumppaneille ja asiakkaille.
” VTT:n tutkimusympäristöt ovat olleet useassa hankkeessa tärkeä pilot-mittakaavan testiympäristö.”
Tutkimuslaitosyhteistyö mahdollistaa myös julkisesti rahoitetun tutkimustiedon hyödyntämisen yrityksen T&K-toiminnassa, mikä vähentää yrityksen riskejä ja kustannuksia. Yhteistyö voi tuoda yritykselle uudenlaista, puuttuvaa osaamista, jolloin yritys voi keskittyä vahvuuksiinsa ja hyödyntää ulkopuolista asiantuntemusta uusien rekrytointien sijaan. Tämä voi nostaa pk-yrityksen kilpailukykyä merkittävästi, erityisesti kansainvälisillä markkinoilla.
Tamperelaisen diagnostiikkayritys Pixact Oy:n toimitusjohtaja Hannu Eloranta näkee VTT:n yhteishankkeiden tarjoavan erinomaiset puitteet testata oman T&K-työn tuloksia sekä luoda näkyvyyttä ja kontakteja potentiaalisten asiakkaiden suuntaan. Elorannan mukaan VTT:n tutkimusympäristöt ovat olleet useassa hankkeessa tärkeä pilot-mittakaavan testiympäristö ennen siirtymistä tuotantomittakaavan prosesseihin.
Laajoissa yhteishankkeissa Pixact on päässyt testaamaan ja demoamaan kehitettyä teknologiaa yhdessä mahdollisten loppukäyttäjien kanssa. Lisäksi VTT:n vahva perustutkimus sekä prosessiosaaminen on auttanut yritystä viemään sen mittausteknologiaa uusiin sovelluksiin.
T&K-tuki on merkittävä työkalu pk-yrityksille
Sitran tutkimuksen mukaan kasvuhakuiset pk-yritykset haluavat lisätä panostuksiaan tutkimus- ja kehitystoimintaan (T&K). Julkisen tuen ja verokannustimien kasvattaminen voisi monien mielestä olla avainasemassa omien investointien lisäämisessä. Erityisesti pienyritykset, joiden liikevaihto jää alle kahden miljoonan euron ja joissa työskentelee 5–9 henkilöä, näkevät hallituksen lisärahoituksen voimakkaana kannustimena T&K-panostusten kasvattamiseen.
Tutkimuksen yrityksistä 71 prosenttia kokee yrityksessään tutkimus- ja kehittämisosaajapulan olevan erittäin merkittävä tai melko merkittävä. Kuitenkin jopa kolmannes yrityksistä ei vielä tee yhteistyötä korkeakoulujen tai tutkimuslaitosten kanssa, vaikka 42 prosenttia pitää tätä erittäin tai melko tärkeänä liiketoimintansa kannalta.
Business Finland on merkittävin tutkimus- ja kehittämistuen myöntäjä, 52 prosenttia yrityksistä mainitse Business Finlandin T&K-tuen lähteeksi.
Ajankohtaista: Veturiyritysten kumppanuusrahoitushaku Co-Innovation sekä tutkimus, kehitys ja pilotointi -projekteille (31.1.2024-31.12.2030)
Palaa etusivulle