Avainhenkilöriskit – mitä ja miten voi ehkäistä?

04.10.2023

Ifin Riina Korjus sanoo, että ahdistusta riskitilanteista, joissa yrittäjä tai työntekijä sairastuu, voi suitsia.

 

1. Tee kirjallinen suunnitelma

 

Ifin henkilövakuutusten myynnin asiantuntija Riina Korjus sanoo, että pienikin suunnitelma auttaa katastrofitilanteessa toimimisessa ja vähentää jatkuvaa huolta ja jossittelua.

– Yleensä sairastumistilanne sattuu yllättäen. Jos yrittäjällä on suunnitelma, missä riskejä on käyty läpi, voi yrittäjä esimerkiksi varautua, mistä sijaiset etsitään tai miten työt sairastumistilanteessa jaetaan. Luonnollisesti kaikkea ei voi kirjata ylös, mutta jo tunnistettavimpien riskien kirjaaminen auttaa, Korjus sanoo.

 

2. Ota vakuutus

 

Sairauskuluvakuutus on ykkönen sekä yrittäjän että työntekijöiden osalta. Vakuutus varmistaa, että henkilö saadaan mahdollisimman nopeasti hoitoon, toipumaan ja jälleen työkykyiseksi.

– Jos henkilö sairastaa pidempään, yrittäjä voi saada taloudellista apua esimerkiksi sijaisten palkkaamiseen. Lyhytaikainen työkyvyttömyysturva paikkaa lisäkuluja, jos sen edunsaaja on yritys itse.

 

3. Varaudu osakassopimuksella

 

Jos yrityksessä on monta osakasta, osakassopimus on ajankohtainen jo yrityksen perustamisvaiheessa. Sopimus varmistaa, että esimerkiksi tilanteessa, jossa joku osakkaista sairastuu vakavasti tai menehtyy, yritystoiminnan jatkuvuus ei vaarannu.

– Vakavampiin tilanteisiin kannattaa varautua osakassopimuksella. Se varmistaa, että yrityksen omistus periytyy ja säilyy halutusti, eli selventää miten hommat jatkuvat ja miten omistajuus jakautuu.

 

Testaa If-verkkosivuilla, millaisia riskejä sinun yritykselläsi on. Yrittäjän riskitesti >

 

Palaa etusivulle
Riina Korjus on vakuutusyhtiö Ifin henkilövakuutusten myynnin asiantuntija.