Kuinka julkinen rahoitus voi auttaa pk-yrityksiä?

17.10.2024

Suomessa on saatavilla laaja kirjo erilaisia julkisia rahoituslähteitä, joiden avulla yritykset voivat kehittää liiketoimintaansa ja suunnata kansainvälisille markkinoille.

Pk-yritykset ovat kaivanneet selkeää kokonaiskuvaa eri rahoituslähteistä ja -muodoista yritysten eri kehitysvaiheisiin. EK (Elinkeinoelämän keskusliitto) on vastannut tähän tarpeeseen laatimalla rahoituskartan, joka esittelee suuntaa-antavasti keskeiset julkiset rahoitusinstrumentit ja niiden tarjoajat.

EK:n rahoituskartta sisältää linkit eri rahoittajien sivuille, joilla on tarkempaa tietoa kustakin rahoitusmuodosta. Kartta on erittäin hyödyllinen työkalu pk-yrityksille, jotka haluavat vertailla ja hyödyntää tarjolla olevia rahoitusmahdollisuuksia. Avaa kartta tästä! (10/2024)

Lue lisää EK:n rahoituskartasta: Uusi rahoituskartta kokoaa pk-yritysten julkiset rahoitusläh­teet  

Julkisen rahoituksen rooli pk-yrityksille


Julkinen rahoitus toimii Suomessa perinteistä pankkirahoitusta täydentävänä vaihtoehtona, jonka merkitys on korostunut viime aikoina. Yritysten rahoituksen saatavuus on kiristynyt korkeamman korkotason sekä vakuus- ja pääomavaatimusten myötä. Esimerkiksi alkuvuonna 2024 julkaistun pk-yritysbarometrin mukaan 25 % pankkirahoitusta hakeneista pk-yrityksistä tarvitsi Finnveran takausta saadakseen lainaa.

Silti, huolimatta tarjolla olevista palveluista on myös monia yrityksiä, jotka eivät niitä hyödynnä. Tämä kävi ilmi EK:n alkuvuonna toteuttamasta palveluita koskeneesta yrityskyselystä. Palveluiden käyttö ei ole tietysti itsetarkoitus, mutta tarjontaan kannattaa tutustua. Jos niistä voi olla apua voimakkaampaan kasvuun ja kansainvälistymiseen, siihen on syytä tarttua.

 

EU:n rahoitusmahdollisuudet pk-yrityksille


Kotimaisten toimijoiden, kuten Finnveran ja Business Finlandin, lisäksi EU:n rahoitusohjelmat tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia pk-yrityksille. Esimerkiksi EIC-Acceleration-rahoitus on suunnattu voimakasta kansainvälistä kasvua tavoitteleville pk-yrityksille. Myös ELY-keskusten kautta on mahdollista saada EU:n JTF- ja EAKR-ohjelmien kautta kanavoitua rahoitusta yritysten kehittämiseen.

 

Palaa etusivulle
Alex Tuominen

Tarvitsetko apua tähän teemaan liittyen?

Voit olla yhteydessä seuraaviin asiantuntijoihin. He käyvät kanssasi ensikeskustelun aiheesta, ja ohjaavat tarvittaessa eteenpäin. Mahdolliset maksulliset toimeksiannot sovitaan erikseen.

Heidi Nousiainen
Finnvera
+358 5 057 56335
johtaminen ja strategia / kansainvälistyminen / talous ja kasvun rahoitus
Mikko Ahlholm
Business Finland
+358 4 075 48598
johtaminen ja strategia / kansainvälistyminen / talous ja kasvun rahoitus